رئیس هئیت شطرنج استان کرمانشاه گفت: کرمانشاه تابستان امسال بار دیگر میزبان جام بینالمللی شطرنج طاقبستان خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری فارس از کرمانشاه، شطرنج، این بازی هوش و استراتژی، قرنهاست که ذهنها را به چالش کشیده و فرهنگها را به هم پیوند داده است؛ بازیای که ریشه در تمدنهای کهن دارد و امروز نیز همچنان باقدرت در عرصه ورزشهای فکری میدرخشد. استان کرمانشاه، با پیشینهای فرهنگی و تمدنی غنی، در سالهای اخیر گامهای مؤثری برای رشد و توسعه شطرنج برداشته است برای اطلاع از آخرین وضعیت این ورزش در استان به سراغ داریوش کرمی رئیس هیئت شطرنج استان رفتهایم.
فارس: لطفاً از ابتدای فعالیت خود در هیئت شطرنج کرمانشاه برای ما بگویید.
کرمی: بنده در مقطعی هیئت شطرنج کرمانشاه را بهصورت سرپرست تحویل گرفتم، در شرایطی که پس از دوران کرونا، عملاً فعالیت هیئتها تعطیل شده بود. هیئت ما نیز متأسفانه در وضعیت بسیار بدی قرار داشت؛ حتی مورد سرقت قرار گرفته بود و هیچ ابزار و امکاناتی برای برگزاری مسابقات وجود نداشت.
هدف نخست ما احیای زیرساختها برای برگزاری مسابقات درونشهری و دروناستانی بود. با تلاش شبانهروزی تیم و کادر هیئت، ظرف مدت ۲۰ روز توانستیم شرایط برگزاری اولین مسابقات رسمی و ریتد (نتایج آن در فدراسیون جهانی ثبت میشود) را فراهم کنیم. این مسابقات که در دیماه ۱۴۰۰ برگزار شد، با استقبال بسیار خوبی مواجه شد و نتایج آن در فیده، فدراسیون جهانی شطرنج، ثبت شد.
در بهمن ۱۴۰۰ مسابقات برقآسا را برگزار کردیم و در اسفندماه برای نخستینبار میزبان فینال دختران کشور شدیم. این مسابقات بسیار سطح بالابود و با حضور ۸ بازیکن برتر کشور، انتخابی تیم ملی اعزامی به مسابقات آسیایی برگزار شد.
در سال ۱۴۰۱ ما برای اولینبار میزبان مسابقات ردههای سنی دختران کشور در اردیبهشتماه ۱۴۰۱ شدیم. همچنین در همان سال، مسابقات بینالمللی کرمانشاه با حضور بیش از ۱۵ کشور و ۵۰۰ بازیکن برگزار شد و از سوی فدراسیون بهعنوان بهترین برگزارکننده مسابقات سال انتخاب شدیم. افزون بر آن، تیم هیئت شطرنج کرمانشاه در لیگ دسته اول کشور به میزبانی خوزستان شرکت کرد و نایبقهرمان شد.در سال ۱۴۰۲ میزبان مسابقات ردههای سنی آقایان بودیم و از نظر فدراسیون شطرنج مسابقات بینظیری بود.در سال ۱۴۰۲ برای اولینبار هیئت شطرنج کرمانشاه با نام تیم شهرداری کرمانشاه در مسابقات لیگ برتر شرکت و مقام سوم را از آن خود کرد.
در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ دورههای داوری درجه سه و مربیگری درجه سه را برگزار کردیم. این روند آموزشی در سال ۱۴۰۳ نیز ادامه داشت و دورههای داوری و مربیگری درجهدو نیز به شکل موفقیتآمیز برگزار شد.
فارس: مسابقات بینالمللی طاقبستان یکی از نقاط عطف هیئت شطرنج کرمانشاه بوده. در این زمینه هم توضیح میدهید؟
کرمی: اولین دوره این مسابقات در سال ۱۴۰۱ با حضور ۱۵ کشور برگزار شد. در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ نیز دومین و سومین دورهها با حضور اساتید بزرگ بینالمللی و با شرکت ۱۳ کشور بیش از ۴۹۰ بازیکن از ۳۰ استان کشور برگزار شد.استمرار برگزاری این سطح از رقابتها در شرایط اقتصادی کنونی، کار بسیار دشواری است، اما با حمایت اداره ورزش و جوانان و تلاش جمعی هیئت، محقق شد.
خروجی این مسابقات برای شطرنج کرمانشاه بسیار پربار بود ما تا پیشازاین، هیچ بازیکنی در تیم ملی نداشتیم. اما از سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳ چندین بازیکن از کرمانشاه به تیمهای ملی دعوت شدند: آقایان پارسا آزموده، ماهان امیری، روزبه دژدار، محمد ملکزاده و نویان حیدریان. بهویژه آقای ملکزاده که قهرمان کشور در رده زیر ۲۰ سال شد، برای ما افتخار بزرگی بود.افتخار بزرگی نصیب استان شد. نویان حیدریان، در رده سنی زیر ۸ سال، در ماه آوریل ۲۰۲۴ توسط فیده بهعنوان بازیکن رنک یکدنیا قرار میگیرد. این در شرایطی است که رقابت در این رده با وجود آکادمیهای قوی در کشورهایی مثل چین، هند، آمریکا و اروپا بسیار سنگین است. موفقیت ایشان حاصل تلاش فردی، حمایت خانواده، و پشتیبانی مستمر هیئت شطرنج کرمانشاه بود.در بخش بانوان همپتانسیلهای حضور در تیم ملی وجود دارد که انشاءالله بازیکنانی کشوری تحویل خواهیم داد.
فارس: در مورد جام طاقبستان و تداوم آن بیشتر توضیح بدهید.
کرمی: جام طاقبستان، یکی از مسابقات کلیدی ماست که با حمایت اداره کل ورزش و جوانان برگزار میشود. خوشبختانه این اداره همیشه به تعهداتش عمل کرده و همین موضوع، دلیل استمرار و رشد این تورنمنت بوده. حتی خانواده بازیکنان و جامعه محلی نیز در برگزاری آن مشارکت خوبی دارند.چهارمین دوره مسابقات جام طاقبستان در مردادماه ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد.بحث هزینهها طبیعتاً همیشه چالشبرانگیز است، اما با رایزنیهایی که با فدراسیون انجام دادیم و جذب حمایتهای استانی، توانستیم آن را مدیریت کنیم. خوشبختانه، شطرنج در کرمانشاه دیگر یک فعالیت حاشیهای نیست، بلکه به یک ظرفیت مؤثر و شناختهشده در فدراسیون تبدیل شده است. قبلاً در فدراسیون هیچ جایگاهی نداشتیم، اما امروز در تمام سیاستگذاریهای فدراسیون نقش داریم.خوشبختانه با عملکرد خوبمان، اکنون کرمانشاه بهعنوان یکی از استانهای تأثیرگذار شناخته میشود و از حقوق بازیکنان استان در سطح ملی بهشدت دفاع میشود.
فارس: در خصوص رشد منابع انسانی متخصص در شطرنج استان، به چه موفقیتهایی دست پیدا کردهاید؟
کرمی: در بیش از ۲۰ سال گذشته، استان ما تنها یک آموزگار فیده، یک مربی فیده و یک داور بینالمللی داشت. اما در سه سال اخیر، به لطف زحمات مجموعه هیئت، اکنون سه داور بینالمللی داریم؛ زهرا عباسی، آرش شاهمرادی و ربیعی. همچنین، ۲ مربی فیده و یک آموزگار فیده نیز در اختیار داریم؛ این دستاورد نتیجه توجه ویژه به آموزش و تربیت نیروی انسانی بوده است.
فارس: در مورد وضعیت شطرنج در شهرستانهای استان چه اقداماتی انجام دادهاید؟
کرمی: یکی از مهمترین سیاستهای ما تمرکز بر فعالسازی هیئتهای شهرستانها بوده است. تمام ابزار لازم از جمله ساعت شطرنج و صفحه مهرهها را در اختیارشان قرار دادیم. هیئت استان تجهیزات موردنیاز را تهیه کرده و در اختیار شهرستانها گذاشته است. البته، برای اجرای مسابقات نیاز به حمایت اداره ورزش و جوانان جهت تأمین فضا و سالن هست. خوشبختانه شهرستانهایی مثل اسلامآباد غرب، جوانرود، پاوه و سرپل ذهاب بسیار فعال و پیگیر هستند.
یک سازوکار تعریف کردهایم که هر ۵۰ روز، یک مسابقه ریتد را در یکی از شهرستانها برگزار کنیم. این اقدام علاوه بر تقویت رقابت، باعث ایجاد انگیزه و رشد بازیکنان محلی میشود.البته، بعضی از شهرستانها هنوز فعال نیستند. ما پیگیر هستیم و تلاش میکنیم با جابهجایی مسئولین هیئتهای شهرستان یا رایزنی با ادارات ورزش آن مناطق، دوباره فعالیت را احیا کنیم. هدف این است که در تمام نقاط استان، شطرنج بهعنوان یک فعالیت مستمر دنبال شود.
فارس: در حوزه ورزش همگانی، اقدامات هیئت چگونه بوده است؟
کرمی: افتخار داریم که اولین هیئتی بودیم که با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تفاهمنامه همکاری امضا کرد. در این طرح، قرار است مربیان شطرنج ما در مراکز کانون حضور پیدا کنند و به آموزش بچهها بپردازند. با توجه به اینکه حدود ۸۰ هزار عضو در کانون داریم، این طرح میتواند تأثیر بسزایی در توسعه ورزش همگانی داشته باشد.با همکاری آموزش و پرورش، دورههای مربیگری درجه ۳ را برگزار کردهایم تا معلمان ورزش در مدارس بتوانند شطرنج را آموزش دهند. خوشبختانه تعامل بسیار خوبی با معاونت ورزش آموزش و پرورش داریم و برنامهریزی برای آموزش اصولی در مدارس در جریان است
فارس: در مورد کمیتههای فعال هیئت شطرنج استان هم برایمان بگویید.
کرمی: از روز اول، همه کمیتهها را فعال کردیم؛ کمیته آموزش، مسابقات، داوری، مربیان، بانوان، استعدادیابی و... همگی مکمل هم هستند. نمیتوان گفت کدام یک بهتر کار کرده؛ اما خروجیهایی مثل داور بینالمللی، مربی بینالمللی، برگزاری مسابقات ملی و بینالمللی، و رشد بازیکنان ردهبالا، نشان میدهد که همه کمیتهها بهخوبی در حال فعالیت هستند.
فارس: اشارهای به برنامههای ۱۴۰۴ هیئت شطرنج داشته باشید.
کرمی: افزایش ریتینگ، اضافه شدن مربی و آموزگار فید و یک داور بینالمللی، برگزاری مسابقات قهرمانی کشور از برنامههای پیشبینی شده در سال ۱۴۰۴ است.حداقل تحویل یک استاد بزرگ در استان کرمانشاه از دیگر برنامههای این هیئت خواهد بود.
خوربران به عنوان رسانه تخصصی ورزشی از سال 1397 فعالیت خود را شروع کرده است، این رسانه دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و تمام تمرکز خود بر پوشش ورزش به صورت تخصصی از پایین ترین رده تا بالاترین رده قرار داده است.
مدیرمسئول رسانه خوربران: کمیل نظری
شماره تماس:09187540854