رئیس هیئت قایقرانی استان کرمانشاه گفت: کرمانشاه با برخورداری از رودخانههای سیروان و الوند و ظرفیتهای طبیعی ویژه، در مسیر تبدیل به قطب قایقرانی آبهای خروشان کشور قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری فارس از کرمانشاه، در میان رشتههای ورزشی پرهیجان و مهیج، قایقرانی همواره جایگاهی ویژه داشته است؛ ورزشی که آمیزهای از قدرت، تکنیک، آرامش و چالش با طبیعت را در دل خود جای داده و با تاریخچهای دیرینه، از المپیک سال ۱۹۰۰ تاکنون، نقشی پررنگ در میادین جهانی ایفا کرده است. در استان کرمانشاه، این رشته ورزشی طی سالهای گذشته با فراز و نشیبهای فراوانی روبهرو بوده و دوران بلاتکلیفی و تغییرات مدیریتی بسیاری را پشت سر گذاشته است. اما امروز، با حضور چهرهای آشنا و پرتجربه، محمد صدیق حشمتیان در رأس هیئت قایقرانی استان، امید تازهای در دل علاقهمندان این رشته جوانهزده است.
فارس: لطفاً در ابتدا توضیح دهید چه رشتهها و کمیتههایی زیرمجموعه هیئت قایقرانی استان هستند و چه برنامههایی برای احیای آنها دارید؟
حشمتیان: هیئت قایقرانی استان کرمانشاه مجموعهای از رشتههای آبی را مدیریت میکند که شامل کمیتههای کانو آبهای آرام، اسلالوم (در دو بخش C و K)، ماراتن، کاناپولو، تورینگ، رفتینگ و دراگون بوت است. از این میان، رشتههای کانو و اسلالوم در زمره رشتههای المپیکی قرار دارند.متأسفانه از سال ۱۳۹۸، با تخلیه دریاچه شهربازی، تمرینات رشته قایقرانی با مشکل جدی کمبود زیرساخت آبی روبهرو شد.سپس، از سال ۱۴۰۱ با چالشهای انتخاباتی در سطح پست هیئت مواجه شدیم که این روند تا اواخر ۱۴۰۳ ادامه داشت. اما خوشبختانه با همکاری اداره کل ورزش و جوانان استان، این هیئت مجدداً احیا شد و اکنون وارد فاز بازسازی و توسعه شدهایم.
فارس: اشاره کردید به مشکل مکان تمرین. اکنون چه تدابیری برای رفع این مشکل اندیشیدهاید و چه امکاناتی در آینده نزدیک در دسترس قایقرانان خواهد بود؟
حشمتیان: موضوع زیرساخت تمرینی یکی از دغدغههای اصلی ماست. خوشبختانه با حمایت استاندار، استخر قایقرانی مجموعه ۱۵ خرداد در حال بازسازی و تجهیز است. بودجه آن تأمین و تخصیص شده و بهزودی با انتخاب پیمانکار، فاز اجرایی آغاز خواهد شد.همچنین تفاهمنامهای با شرکت توسعه و گردشگری استان برای استفاده از سراب نیلوفر منعقد کردهایم. این مکان ظرفیت بسیار بالایی برای توسعه قایقرانی در ۲ بُعد همگانی و حرفهای دارد و میتواند به یکی از قطبهای ورزشهای آبی کشور تبدیل شود.
فارس: وضعیت فعالیت هیئت قایقرانی در شهرستانها به چه صورت است؟ آیا هیئتهای شهرستانی فعال شدهاند؟
حشمتیان: روند فعالسازی شهرستانها آغاز شده است. تاکنون شهرستانهای سنقر کلیایی، اسلامآباد غرب و گیلانغرب احکام ریاست خود را دریافت کردهاند و به زودی آغاز به کار میکنند. در خصوص دیگر شهرستانها نیز در حال مکاتبه و پیگیری هستیم.البته در برخی شهرستانها مانند صحنه، کنگاور و هرسین، هنوز فضای مناسب تمرینی شناسایی نشده و در نتیجه امکان راهاندازی هیئت وجود ندارد. با این حال، برنامه داریم که با شناسایی منابع آبی، این مناطق را هم تحت پوشش قرار دهیم.
فارس: در خصوص استفاده از ظرفیت سدها و منابع طبیعی استان توضیح بیشتری بدهید. چگونه این ظرفیتها در خدمت قایقرانی قرار میگیرند؟
حشمتیان: کرمانشاه استانی چهارفصل با منابع آبی فراوان است. ما در حال رایزنی با سازمان آب منطقهای هستیم تا از سدها و دریاچهها بهرهبرداری ورزشی داشته باشیم. بهعنوان مثال؛ سنقر و کلیایی با سد جامیشان، اسلامآباد غرب با سد شیان، سرپل ذهاب با کانال گرمسیری و حوضچههای اطراف، قصرشیرین با رودخانه الوند، ازگله و ۲ سد دیگر روانسر با سراب روانسر و دریاچه پاییندست آن، پاوه با سد داریان با هوای بسیار مطبوع در تابستان و همچنین در فصل زمستان، مناطق گرمتری مانند قصرشیرین و سرپل ذهاب میتوانند میزبان تمرینات باشند.در دوره مدیریت قبلی شرکت آب منطقهای، موافقتهای اولیه برای بهرهبرداری از سدها و دریاچههای استان گرفته شد. نامهنگاریهای لازم هم انجام شد و مسیر داشت پیش میرفت. اما متأسفانه با تعلیق کوتاهمدت بنده از مسئولیت و تغییرات مدیریتی در آب منطقهای، کارها متوقف شد.اکنون مجدداً با حمایت اداره کل ورزش و جوانان استان، درخواست برگزاری نشست تخصصی با سازمان آب منطقهای را دادهایم. هدف ما این است که به صورت تخصصی و شفاف، درباره ظرفیتهای قایقرانی استان گفتوگو کنیم و امیدوارم آب منطقهای نیز همراهی لازم را با جامعه ورزش داشته باشند تا این پروژهها به نتیجه برسند.
فارس: بحث توسعه قایقرانی در بُعد همگانی بسیار مهم است. چه اقداماتی در این زمینه در نظر دارید؟
حشمتیان: قایقرانی ورزشی جذاب و نشاطآور است که میتواند مخاطبان زیادی را جذب کند، بهویژه در حوزه توریسم ورزشی و سلامت. در کشورهای اروپایی، قایقرانی همگانی بخش مهمی از زندگی روزمره بازنشستگان و خانوادههاست.ما میتوانیم پیادهسازی این الگو در سراب نیلوفر و دیگر منابع آبی استان داشته باشیم. برای تحقق این هدف، تبلیغات محیطی، اطلاعرسانی رسانهای و حمایت دستگاههای اجرایی، بهویژه اداره کل ورزش و جوانان و شهرداریها، ضروری است. متأسفانه قایقرانی آنطور که باید در کشور و استان معرفی نشده و این موضوع نیازمند بازنگری جدی در سیاستهای تبلیغاتی فدراسیون نیز هست.
فارس: نکته مهم دیگری که مطرح است، موضوع جذب اسپانسر است. وضعیت استان در این زمینه چگونه است و چه گامهایی برداشتهاید؟
حشمتیان: واقعیت این است که بحث اسپانسرینگ در استان کرمانشاه بسیار ضعیف و کمرنگ است؛ حتی در رشتههای پرطرفدار. در جلسهای که با استاندار پیشین داشتیم، صراحتاً این موضوع را مطرح کردم.ما در کرمانشاه استعدادهای فوقالعادهای داریم؛ اما چون حمایت مالی نیست، این ورزشکاران جذب باشگاهها و تیمهای صنعتی دیگر استانها مانند سپاهان یا صنعت نفت میشوند و برای آنها مدال میآورند.این در حالیست که ما در استان سه پتروشیمی فعال داریم، چندین کارخانه بزرگ و مجموعه اقتصادی که اگر حمایت کنند، قایقرانی نیز میتواند در کنار سایر رشتهها رشد چند برابری داشته باشد. به نظر من، ورود صنایع به عرصه تیمداری و حمایت از ورزش یک ضرورت است، نه انتخاب.
فارس: حالا برویم سراغ یک موضوع تخصصیتر؛ آبهای خروشان. برنامه هیئت برای توسعه این بخش از قایقرانی چیست؟
حشمتیان: آبهای خروشان و اسلالوم؛ ۲ رشته جذاب، پرهیجان و البته چالشی هستند. رشته اسلالوم المپیکی است و آبهای خروشان بهنوعی بیشتر جنبه تفریحی و ماجراجویانه دارد.در استان کرمانشاه ۲ رودخانه مستعد داریم؛ رودخانه الوند در قصرشیرین و رودخانه سیروان. رودخانه سیروان بهویژه در بخش پاوه، ظرفیت بسیار بالایی دارد. البته به دلیل وجود سد داریان، این رودخانه حالت فصلی دارد و در برخی فصلها خطراتی دارد که باید دقیقاً مسیریابی، عکسبرداری و ارزیابی ایمنی شود.اما یک ظرفیت بزرگ دیگر کانال آبرسانی گرمسیری در سرپل ذهاب است. عرض این کانال در حال حاضر برای ایجاد پیست مناسب نیست، ولی اگر با همکاری شرکت آب منطقهای این کانال اصلاح شود و عریضتر شود، میتوان آن را به اولین پیست استاندارد بینالمللی آبهای خروشان کشور تبدیل کرد. این منطقه در زمستان هم هوای فوقالعادهای دارد و میتواند پایگاه تمرینی دائمی شود.
فارس: شرایط برای حضور بانوان استان در رشته قایقرانی چگونه است و چه ظرفیتهایی در این زمینه داریم؟
حشمتیان: خوشبختانه قایقرانی از جمله رشتههایی است که هیچ محدودیتی برای حضور بانوان ندارد.بانوان استان کرمانشاه در این رشته بسیار درخشان ظاهر شدهاند. به عنوان نمونه، خانم هیوا افضلی یکی از ملیپوشان ماست که عازم مسابقات آسیایی هستند و مدالآور هم بودهاند.همچنین نادیا تالانک نایبرئیس هیئت استان و مربی تیم ملی هستند. ما در رشته روئینگ هم که بهتازگی از قایقرانی جدا شده، بانویی مثل نازنین رحمانی را داریم که فعالیت چشمگیری داشتهاند.از نظربنده، بانوان استان، چشمانداز بلندی نسبت به آقایان دارند.
فارس: وضعیت تیمهای حاضر در لیگ به چه صورت است؟
حشمتیان: سال گذشته موفق شدیم برای نخستینبار، یک تیم از کرمانشاه در لیگ برتر کاناپولو شرکت دهیم. گرچه هنوز در جایگاه ایدهآل قرار نداریم، اما همین حضور، دستاورد بزرگی بود چون بیشتر تیم از نوجوانان و جوانان بومی تشکیل شده بود.در سال آینده، قطعاً این تیم را حمایت و حفظ خواهیم کرد تا هم در لیگ حضور داشته باشد، هم با کسب تجربه، در سالهای بعد مدالآوری کند.
فارس: اگر بخواهید یک چشمانداز کلی برای قایقرانی استان ترسیم کنید، آن چیست؟
حشمتیان: سیاست اصلی هیئت قایقرانی استان کرمانشاه در سال ۱۴۰۴، ورود به ساختار باشگاهمحور است. یعنی بهجای اینکه هیئت خودش متولی مستقیم تربیت ورزشکار باشد، تلاش میکنیم باشگاههای خصوصی در این زمینه فعال شوند.ما بهدنبال این هستیم که برای این باشگاهها قایق، تجهیزات، رختکن، فضای تمرین فراهم کنیم تا آنها بتوانند کار تربیت و اعزام را انجام دهند و هیئت در جایگاه ناظر و سیاستگذار عمل کندوظیفه هیئت بیشتر باید آموزش ساختاری، مربیپروری، تدوین استانداردها و نظارت بر روند کیفی کار باشه. اگر بتوانیم در سال ۱۴۰۴ حداقل ۳ تا ۴ باشگاه فعال در رشتههای مختلف قایقرانی راهاندازی کنیم، یک گام بسیار مؤثر به جلو برداشتهایم.
خوربران به عنوان رسانه تخصصی ورزشی از سال 1397 فعالیت خود را شروع کرده است، این رسانه دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و تمام تمرکز خود بر پوشش ورزش به صورت تخصصی از پایین ترین رده تا بالاترین رده قرار داده است.
مدیرمسئول رسانه خوربران: کمیل نظری
شماره تماس:09187540854