رئیس هیئت تیراندازی استان کرمانشاه گفت: سلاحهای ما مستهلک است و تجهیزات کافی نداریم، بههمیندلیل ظرفیت شهرستانها برای توسعه رشته تیراندازی مهیا نیست.
به گزارش خبرگزاری فارس از کرمانشاه، ورزش تیراندازی در استان کرمانشاه با وجود استعدادهای فراوان و علاقهمندان پرشمار، طی سالهای اخیر با چالشهای متعددی دستوپنجه نرم کرده است.نبود تجهیزات کافی، کمبود سلاحهای استاندارد و نیاز مبرم به زیرساختهای مناسب، از جمله موانع اصلی پیش روی این رشته ورزشی است که اگرچه محدودیتهایی را ایجاد کرده اما انگیزه و همت مدیران و ورزشکاران استان را کاهش نداده است. هیئت تیراندازی کرمانشاه با مدیریت آرش نیکبخت در تلاش است تا با برنامهریزی دقیق و بهرهگیری از ظرفیتهای محلی، استان را به جایگاه شایسته خود در عرصههای ملی و بینالمللی برساند.در این گزارش، گفتوگوی تفصیلی را با آرش نیکبخت، رئیس هیئت تیراندازی استان کرمانشاه، ترتیب دادهایم تا ضمن بررسی وضعیت فعلی، چالشها و دستاوردها، از برنامهها و چشماندازهای آینده این رشته در استان بیشتر بدانیم.
فارس: ابتدا اگر ممکن است کمی درباره وضعیت کلی هیئت تیراندازی استان کرمانشاه و روند فعالیتها در سالهای اخیر بفرمایید.
نیکبخت: هیئت تیراندازی استان کرمانشاه روند رو به رشدی داشته است. البته در سال ۱۴۰۳ ما شاهد کاهش کمی در آمار بیمه ورزشکاران بودیم که دلایل خاص خود را دارد، اما روند کلی هیئت همچنان روبهجلوست و امیدواریم با رفع مشکلات، بتوانیم فعالیتها را افزایش دهیم.
فارس: شما یکی از بزرگترین مشکل استان کرمانشاه را نبود سلاح و تجهیزات مناسب میدانید. میتوانید بیشتر توضیح دهید؟
نیکبخت: متأسفانه این یکی از اصلیترین معضلات ماست. سالهاست که تأکید میکنیم اگر کرمانشاه تجهیزات و سلاح کافی داشت، قطعاً میتوانستیم قهرمان المپیک و مدالآور در سطح جهانی داشته باشیم. ما در رشتههای تفنگ و تپانچه بادی مسابقات زیادی برگزار میکنیم و حتی در سال ۱۴۰۳ بیش از ۶۰ مسابقه در استان کرمانشاه داشتیم، ولی کمبود سلاح و تجهیزات مانع بزرگی برای پیشرفت ماست.در سال ۱۴۰۴ تلاش داریم این مسابقات را به شهرستانهایی مثل جوانرود، پاوه و اسلامآباد غرب انتقال دهیم. حتی اگر شهرستانها سلاح نداشته باشند، تجهیزات هیئت را به آنها منتقل میکنیم تا مسابقات برگزار شود. این کمکها با حمایت مسئولین و اسپانسرهای محلی همراه بوده است.
سال گذشته تعدادی سلاح به صورت امانی در اختیار ما بود که توسط برخی ادارات کمک شده بود، اما امسال این سلاحها پس گرفته شدند چون آن ادارات میخواستند ورزشکاران خودشان را برای مسابقات آماده کنند. در حال حاضر، هیئت تیراندازی تنها از سلاحهایی که در سالن تیراندازی موجود است استفاده میکند که متأسفانه این سلاحها بسیار مستهلک و خراب هستند و چندین بار تعمیر شدهاند. عملاً سالن تیراندازی کرمانشاه با همین تجهیزات مستهلک و دست و پا شکسته فعالیت میکند.
فارس: شما چند قبضه تفنگ سالم و چند قبضه تفنگ معیوب در اختیار دارید؟ همچنین چه تعداد سلاح متعلق به سازمانها در دسترس هیئت است؟
نیکبخت: در حال حاضر ما حدود ۵ قبضه تفنگ و ۵ قبضه تپانچه داریم که تعمیر شده و به اصطلاح مستهلک هستند، اما این سلاحها عمر زیادی دارند؛ حدود ۱۴ سال است که هیچ سلاح جدیدی به بدنه تیراندازی استان تزریق نشده است. به طور کلی، سلاحهای مستهلک شدهای داریم که چندین بار تعمیر شدهاند ولی نیاز به جایگزینی دارند. ما در استان کرمانشاه استعدادهای بسیار نخبه و مستعدی داریم و حیف است که با این کمبودها مواجه باشند. تیراندازی رشتهای است که در دین مبین اسلام هم به آن تأکید شده و میتواند افتخارات بزرگی برای استان به ارمغان بیاورد. اما بدون تامین تجهیزات مناسب، مخصوصاً سلاح، نمیتوان انتظار پیشرفت و مدالآوری داشت. بارها گفتهام اگر فقط امکانات و سلاحهای لازم در اختیار داشته باشیم، مدال المپیک برای استان کرمانشاه قطعی است.ما به حمایت مسئولین استانی، از جمله نمایندگان مجلس، فرماندار و استاندار نیاز داریم. متأسفانه تاکنون حتی یک قبضه سلاح خریداری نشده است. ولی خوشبختانه استاندار کرمانشاه مردمی و ورزشدوست است و در بازدیدی که از هیئت تیراندازی استان داشت، قول و دستورات لازم برای تامین ۲ قبضه سلاح دادهاند. اگر این وعده عملی شود، بخش مهمی از مشکلات ما حل خواهد شد. تا امروز سلاحهای جدید به هیئت تحویل داده نشده اما مراحل اداری آن در حال انجام است و امیدواریم در یکی دو هفته آینده این سلاحها به ما تحویل داده شوند. البته یکی از این سلاحها نیاز به تعمیر دارد و باید مراحل تعمیر آن هم طی شود.با حمایتهای استاندار و مسئولین استانی، امیدواریم این مشکلات به زودی حل شود. ما آمادهایم با کمترین امکانات، بهترینها را تربیت کنیم ولی بدون سلاح و تجهیزات کافی، پیشرفت ما محدود خواهد بود. امیدوارم این بار وعدهها عملی شود و کرمانشاه بتواند جایگاه واقعی خود را در تیراندازی کشور به دست بیاورد.
فارس: درباره ارزش تجهیزات فعلی هیئت توضیح دهید و اینکه آیا اداره ورزش و جوانان میتواند کمک کند؟
نیکبخت: تجهیزات و سلاحهای هیئت تقریباً ارزشی بالغ بر ۵۰۰ میلیون تومان دارند اما این تجهیزات کافی نیست و اداره ورزش و جوانان به تنهایی توان تأمین تعداد لازم سلاح را ندارد. به همین دلیل با اسپانسرهای محلی ارتباط برقرار کردهایم تا بتوانیم تجهیزات لازم را تأمین کنیم.
فارس: در مورد رشتههای مختلف تیراندازی که در هیئت کرمانشاه فعال است، توضیح دهید. آیا توسعه رشتههای دیگر در دستور کار قرار دارد؟
نیکبخت: ما تقریباً ۱۸ رشته تیراندازی داریم ولی تنها سه رشته فعالتر هستند: تفنگ، تپانچه بادی و اهداف پروازی. در رشته اهداف پروازی با همکاری مدیرکل ورزش جوانان استان، سایت اختصاصی در حال ساخت است که به زودی بهرهبرداری میشود و اعتبار خوبی برای آن در نظر گرفته شده است.رشته تیراندازی بسیار پرهزینه است و مشکل اصلی ما در تأمین مهمات است. در کل کشور، به دلیل نبود فشنگ استاندارد خفیف، ورزشکاران با محدودیت مواجهاند. فدراسیون در تلاش است خط تولید فشنگ راهاندازی کند تا این مشکل حل شود، هنوز هم دستورالعمل رسمی برای ساماندهی رشتههای پیسیپی به ما ابلاغ نشده است. وقتی این دستورالعمل برسد، برنامهریزی دقیقی برای فعالسازی این رشتهها خواهیم داشت.
برنامه ما این است که با حمایت فدراسیون، تجهیزات و مهمات را تأمین کنیم و سالنهای تیراندازی را فعال کنیم. امیدواریم با بهرهبرداری از سایت اهداف پروازی و انتقال مسابقات به شهرستانها، رشتههای مختلف را توسعه دهیم و تعداد ورزشکاران و قهرمانان استان را افزایش دهیم.
فارس:درباره وضعیت شهرستانهای فعال در تیراندازی استان کرمانشاه توضیح دهید، چند شهرستان فعال دارید و عملکرد آنها چگونه است؟
نیکبخت: ما حدود ۹ شهرستان فعال داریم که در حال فعالیت هستند؛ از جمله شهرستانهای اسلامآباد غرب، پاوه، جوانرود، دالاهو و کرمانشاه. این شهرستانها تعدادی سلاح در اختیار دارند و مشغول برگزاری مسابقات و آموزش هستند. البته بقیه شهرستانها به دلیل نبود تجهیزات و سلاح، فعالیت چندانی ندارند.تلاش ما این بوده که دستگاههای سیبکش (شبیهساز تیراندازی) را به صورت امانی در اختیارشان قرار دهیم و قول دادهایم که در صورت برگزاری مسابقات اهداف پروازی، این دستگاهها را به آنها بدهیم. اما مشکل اصلی کمبود سلاح است که مانع توسعه کامل رشته در سطح شهرستانها شده است.فارس: عملکرد هیئت تیراندازی در سال ۱۴۰۳ چگونه بود؟ و ورزشکاران شما در مسابقات کشوری چه جایگاهی داشتند؟نیکبخت: سال ۱۴۰۳ در سطح فدراسیون تیراندازی مسابقات رسمی خیلی برگزار نشد، اما ورزشکاران ما در مسابقات آزاد کشوری عملکرد بسیار خوبی داشتند. ما سه ورزشکار ملیپوش داریم؛ وحید گلخندان که در رنکینگ اول کشور است، محمدرسول فتحی و لعیا محمدی. این ورزشکاران در تپانچه بادی در اکثر مسابقات آزاد روی سکو رفتند و مدالهای طلا، نقره و برنز کسب کردند.در استان هم حدود ۶۰ مسابقه استانی برگزار کردیم. البته مشکلاتی در فدراسیون و استان وجود داشت که مانع از میزبانی اردوهای تیم ملی و برخی برنامهها شد، اما امسال قول میزبانی چندین دوره مسابقات کشوری و اردوهای تیم ملی را گرفتهایم و امیدواریم این برنامهها اجرایی شود.
فارس: در مورد توسعه رشته تیراندازی در بخش همگانی، روستایی و عشایری چه برنامههایی اجرا شده و در دست اجرا دارید؟
نیکبخت: در سال ۱۴۰۳، دو مسابقه در بخش روستایی و عشایری برگزار کردیم که خوشبختانه با استقبال خوب همراه بود. امسال هم برنامه داریم که این مسابقات را گسترش دهیم. همچنین تفاهمنامهای با سازمان مبارزه با مواد مخدر کشور داشتیم که به کمک آن توانستیم سه روستا را تجهیز کنیم و سالن تیراندازی و سلاح آموزشی همگانی در اختیارشان قرار دهیم. برنامه داریم امسال پنج روستای دیگر در استان کرمانشاه را هم تجهیز کنیم تا بتوانیم ورزشکاران بیشتری را جذب کنیم.فارس: با توجه به اینکه در رشتههای میکس هم فعالیت دارید، درباره توسعه این بخش و برنامههای آینده توضیح دهید.نیکبخت: رشتههای میکس در اهداف پروازی و تفنگ و تپانچه بادی در حال فعالیت هستند. مزیت این رشتهها این است که خانمها و آقایان بدون برخورد فیزیکی با هم به رقابت میپردازند. امسال در بخش همگانی قصد داریم مسابقات خانوادگی در سالنهای شهید ابوالحسن یاری و شهید کرم طهماسبی برگزار کنیم تا تعداد بیشتری ورزشکار جذب شود. در بخش تیمی و قهرمانی کشور هم اگر مسابقات سال ۱۴۰۴ برگزار شود، آماده شرکت و حتی میزبانی هستیم.
فارس: در زمینه برگزاری مسابقات اهداف پروازی در شهرستانها چه فعالیتهایی داشتید؟
نیکبخت: در خردادماه مرحله اول مسابقات اهداف پروازی را در شهرستان پاوه برگزار کردیم و برنامهریزی داشتیم که در اواخر خرداد ماه نیز در جوانرود و دالاهو مسابقات را برگزار کنیم اما به دلیل مشکلاتی این امر تا کنون میسر نشده است. ما تمام تلاشمان را میکنیم که این مسابقات هرچه سریعتر در شهرستانهای مختلف انجام شود و برنامههایمان در این زمینه منظمتر شود.
فارس: لطفاً درباره اهداف و برنامههای کلیدی سال ۱۴۰۴ توضیح دهید.
نیکبخت: در سال ۱۴۰۴، برنامههای هیئت تیراندازی کرمانشاه بسیار گستردهتر و هدفمندتر از گذشته است. مهمترین برنامه ما برگزاری دو دوره اردوی تیم ملی است؛ یک دوره ویژه اردوی تیراندازی ناشنوایان کشور که موافقت فدراسیون هم دریافت شده و ما آمادگی کامل داریم این اردو را در استان کرمانشاه میزبانی کنیم. همچنین، اردوی تیم ملی جانبازان را نیز داریم که پس از گفتگو با دبیر فدراسیون جانبازان، ایشان خواستار برگزاری این اردو در کرمانشاه شدند و ما نیز با کمال میل آمادگی و موافقت خود را اعلام کردیم.فدراسیون تیراندازی نیز به ما اعلام کرده که امکان برگزاری اردوهای بزرگسالان را در استان داریم. ما با استقبال کامل این پیشنهاد را پذیرفتیم، زیرا برگزاری این اردوها در استان باعث ارتقای سطح فنی مربیان و ورزشکاران ما خواهد شد و همینطور مسئولین استانی بیشتر با نیازها و مشکلات رشته تیراندازی آشنا خواهند شد که در پی آن میتوانیم برای رفع این مشکلات گامهای عملی برداریم.فارس: با توجه به مشکلات فعلی، بزرگترین نیاز هیئت تیراندازی استان در سال ۱۴۰۴ چیست؟نیکبخت: بزرگترین نیاز فعلی ما تجهیزات است، به خصوص تأمین سلاحهای جدید و مهمات استاندارد که بتواند ورزشکاران را برای مسابقات کشوری و بینالمللی آماده کند. اما علاوه بر این، استان کرمانشاه به سالنهای تیراندازی بزرگتر و پیشرفتهتری نیاز دارد تا بتوانیم میزبان مسابقات قهرمانی کشور باشیم و ظرفیت بیشتری برای تمرین و آموزش فراهم کنیم. بدون این زیرساختها، حتی بهترین برنامهها و اردوی تیم ملی هم به نتیجه مطلوب نمیرسد
خوربران به عنوان رسانه تخصصی ورزشی از سال 1397 فعالیت خود را شروع کرده است، این رسانه دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و تمام تمرکز خود بر پوشش ورزش به صورت تخصصی از پایین ترین رده تا بالاترین رده قرار داده است.
مدیرمسئول رسانه خوربران: کمیل نظری
شماره تماس:09187540854